Alopecie

Co to je, jaké má příčiny a jak se s ní vypořádat

Alopecie je lékařský termín pro vypadávání vlasů, který může postihnout muže, ženy i děti. Ztráta vlasů je běžný jev, který postihuje miliony lidí po celém světě, a to v různých formách a intenzitě. Někteří lidé ztratí jen malé množství vlasů, zatímco jiní mohou trpět úplnou plešatostí.

    Mám zájem o léčbu alopecie.

    Po vyplnění dotazníku Vás bude kontaktovat náš lékař.

    Vaše jméno *

    Váš ročník narození *

    E-mail *

    Telefonní kontakt *

    Typy alopecie

    Existuje několik typů alopecie, které se liší svým průběhem i příčinami:

    1. Alopeciaareata: Tento typ alopecie způsobuje náhlé, lokální vypadávání vlasů ve formě malých, kulatých holých míst na hlavě. Je to autoimunitní onemocnění, při kterém imunitní systém napadá vlasové folikuly.
    2. Androgenní alopecie (mužská a ženská plešatost): Tento typ alopecie je nejčastější a je způsoben genetickými faktory a hormony. U mužů se obvykle projevuje ztenčováním vlasů na temeni hlavy a ustupující linií vlasů. U žen je častější celkové ztenčení vlasů po celé hlavě.
    3. Traumatická alopecie: Tento druh vypadávání vlasů je způsoben mechanickým poškozením vlasů, například častým taháním za vlasy (tahová alopecie) nebo používáním příliš horkých nástrojů na úpravu vlasů.
    4. Telogenní efluvium: Při tomto typu alopecie dochází k hromadnému vypadávání vlasů z důvodu stresu, nemoci nebo hormonálních změn, například po těhotenství.

    Příčiny

    Vypadávání vlasů může mít řadu příčin, které se liší podle typu alopecie. Mezi hlavní příčiny patří:

    • Genetické predispozice: Jak androgenní alopecie, tak i některé formy areátní alopecie mohou být dědičné.
    • Hormonální změny: Hormonální nerovnováha, například během těhotenství, menopauzy nebo v důsledku hormonálních poruch, může způsobit dočasné či trvalé vypadávání vlasů.
    • Autoimunitní reakce: U alopecie areata je imunitní systém mylně zaměřen na vlasové folikuly, což vede k jejich oslabení a následnému vypadávání vlasů.
    • Stres: Fyzický nebo emocionální stres může výrazně ovlivnit růst vlasů. Často vede k dočasné ztrátě vlasů (telogenní efluvium), ale vlasy se obvykle obnoví po odstranění stresového faktoru.
    • Léky a léčba: Některé léky, zejména chemoterapie nebo léky používané při léčbě rakoviny, mohou způsobit vypadávání vlasů.

    Diagnóza a léčba

    Lékaři obvykle provádějí diagnostiku alopecie na základě fyzického vyšetření, lékařské historie pacienta a případně laboratorních testů, které mohou zahrnovat krevní testy či biopsii pokožky hlavy.

    Léčba alopecie závisí na jejím typu a závažnosti. Některé formy vypadávání vlasů jsou dočasné a vlasy se obnoví bez jakékoliv léčby. Jiné vyžadují lékařské zákroky nebo dlouhodobou péči.

    Mezi běžné léčebné metody patří:

    • Léky: Pro léčbu androgenní alopecie se často používají léky jako minoxidil nebo finasterid, které mohou zpomalit vypadávání vlasů a podpořit růst nových vlasů.
    • Steroidní injekce: U pacientů s alopecia areata mohou být předepsány kortikosteroidy, které potlačují autoimunitní reakci.
    • Transplantace vlasů: U těžších případů plešatosti může být zvažována chirurgická transplantace vlasů, při které jsou vlasové folikuly přesazeny z jedné části těla na druhou.
    • Laserová terapie: Nízkoúrovňová laserová terapie se používá jako neinvazivní léčba ke stimulaci růstu vlasů.

    Psychologické dopady

    Pro mnoho lidí je vypadávání vlasů citlivým a stresujícím tématem. Psychologické dopady alopecie mohou zahrnovat snížené sebevědomí, úzkost a v některých případech i deprese. Podpora od rodiny, přátel nebo terapeutů může být klíčová při vyrovnávání se s tímto problémem.

    Závěr

    Alopecie je složité onemocnění s různými příčinami a projevy. Přestože ztráta vlasů může být pro mnoho lidí obtížná, existuje mnoho možností léčby a podpory, které mohou pomoci minimalizovat její dopady na kvalitu života.